Sól kłodawska — zdrowy zamiennik zwykłej soli kuchennej

Sól kłodawska — zdrowy zamiennik zwykłej soli kuchennej

Zdrowe odżywianie opierać musi się na spożywaniu określonych, wartościowych pokarmów oraz wystrzeganiu się szkodliwych składników. Do tych najbardziej niepolecanych zalicza się niewątpliwie sól, ale dla wielu osób jej wyrzeczenie się  jest jeszcze trudniejsze niż rezygnacja z cukru. Trudno się temu dziwić — niedosolone pokarmy mogą wydawać się zupełnie pozbawione smaku, zwłaszcza jeśli ktoś przepada za wyrazistymi potrawami. Okazuje się jednak, że są zdrowsze warianty tego kuchennego dodatku. Poznaj sól kłodawską!

Zdrowa sól? To możliwe!

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że dodatek, bez jakiego większość osób nie wyobraża sobie swojej kuchni, występuje w wielu wariantach. Zwykła sól kuchenna, zwykle wzbogacana jodem, jest wybierana najczęściej, a jednocześnie jest najbardziej niepolecana. Zawiera znikomą ilość wartościowych składników, za to wiele szkodliwych, na czele z substancjami pochodnymi potasu, które między innymi powodują wzrost ciśnienia oraz zatrzymywanie wody w organizmie. Inne warianty soli, jak morska czy himalajska, zwana też różową, są zdrowsze, ale najlepsza na ich tle wydaje się sól kłodawska. Dlaczego? Nie posiada żelazocyjanku potasu ani jodku potasu, a także chemicznych składników, na przykład przeciwzbrylających. Ma za to bardzo wiele cennych dla zdrowia mikro- i makroelementów, takich jak na przykład: wapń, potas, magnez, cynk, siarka, kobalt, miedź. Jak zatem widać, za jej pomocą można realnie zadbać o swoje zdrowie. Rzecz jasna, z nią także nie powinno się przesadzać, wszystko szkodzi, gdy jest przyjmowane w nadmiarze, ale zamieniając na nią zwykłą sól, można przestać wyrzekać się ulubionych słonych potraw.

Bogate zastosowanie

Po produkt ten warto sięgnąć dla jego bezpieczeństwa stosowania i pozytywnego wpływu na zdrowie, a także dla wszechstronnego zastosowania. Sól z Kłodawy nadaje się do przyprawiania potraw, ale też peklowania i przetworów.